Picasso ve Bilinmeyen Özellikleri


Picasso dünyanın en büyük ressamlarından biri sayılır. Bugün tablolarının toplam değirinin 750.000.000 USD civarında olduğu söyleniyor. Asıl adı, Pablo Diego Jose Francisco De Paula Juan Nopomuceno Maria De Los Romedios Cipriano De La Santisima Trinidad Clito Ruiz Y Picasso'dur. İşte picasso abimizin bilinmeyen bi yönüde budur. Abimizde bir isim var yazması üç dakika söylemesi ise bir dakika sürüyor. Sadece isimin bile bir kartvizite yazılsa düğün davetiyesi büyüklüğünde olacağını sanıyorum. Allahtan kısaltarak ismi teleffuz ediliyor. Neymiş kısaltılmış ismi, "Pablo Picasso"...
Bir İspanyol olan Picasso 25/10/1881 yılında Malaga'da doğmuş. Yani Ulu Önder ATATÜRK ile aynı yıl doğmuşlar. Picasso resim yapmaya 8 yaşında başlar ve 14 yaşında Barselona güzel sanatlar okuluna gider. O yıllardan sonra annesinin soyadını taşımaya başlar. Yani herkesin bildiği o Picasso ismi aslında Pablo'nun anne kızlık soyadı oluyor. Adam annesinin kızlık soyadıyla dünyaya nam salıyor.
Picasso sanatları üç döneme ayrılarak gruplandırılmış;
Mavi Dönem: Picasso'nun çok sevdiği bir arkadaşının ölümüne duyduğu üzüntüden dolayı resimlerinde ağırlıklı olarak mavi tonlar kullanıldığı için bu dönem mavi dönem oluyor.
Pembe Dönem: İlk eşiyle tanışıp evlenmesi ve sirk dünyası ile ilgili tabloları ile bu dönem pembe dönem olarak adlandırılmış.
Kübizm Dönemi: Geometrik şekiller ve geometriyi tablolarında kullandığı için bu eserlerini yaptığı döneme kübizm denilmiş. Kübizm ekleyeceğimiz bir diğer şey uzaydaki 3 boyutlu nesnelerin tabloya 2 boyutlu olarak aktarılması'da diyenler var.

Son olarak Picasso için şunları diyebilirim;

  • Dünyanın en üretken sanatçısı. (Guiness onaylamış)
  • Kendi dönemini oluşturan ender sanatçı.
  • İki kez evlenmiş.
  • Atatürk'le aynı yıl doğmuş.
  • Tabloları bir servet değerinde.
  • Kenidine ait Web Sitesi var.
  • Dünyada koleksiyoncular hariç bir çok müzede eserleri sergileniyor.
  • 8 Nisan 1973'de ölmüş. Yani 92 yaşında. Keşke ATATÜRK'de o kadar yaşasaydı.
  • Resimleri ile birlikte ayrıca seramik ve çömlek eserleri de var.
  • Siyasete sıcak bakmış ve hatta bir-iki partiye afiş tasarlamış ve şehirlere asılmış.
  • İsmi 21 kelimeden oluşuyor. Ezberi 1 gün alıyor.
Picasso belki'de dünyaya 1000 yılda bir gelecek eder sanatçılardan biri. Şu an hayatta olmasa bile sanatıyla dünyanın her noktasında yaşıyor. Gerçek sanat ve sanatçı sanırım böyle bir şey olmalı.
Picasso ve Bilinmeyen Özellikleri Picasso ve Bilinmeyen Özellikleri Reviewed by Ömür Yılmaz on 13:02 Rating: 5

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Eda : Hocam helal olsun sana valla bilmediklerim de varmış ama bildiklerim de çıktı boş değilmişiz ee ne de olsa sanatçı anne babayla büyüdük

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.