Anadolu'nun Kayıp Şarkıları

Anadolu'nun kayıp şarkıları adlı film, Türkçe ve Lost Songs Of Anatolia film adıyla ingilizce olmak üzere iki dilde hazırlanmış. Anadolu'nun kültür zenginliğini belgesel niteliğinde bir film haline getirilmiş ilginç bir çalışma.
Anadolu'nun kayıp şarkıları adlı filmin yapım ve yönetmenliğini Nezih ÜNEN üstlenmiş. 10 bin yıllık Anadolu yerel müziğini bir film altında derlenerek, gerçek Anadolu insanlarının yer aldığı sade ama etkilyici bir çalışma yapılmış. Film tür olarak Müzikal - Belgesel içeriğine sahiptir. Müzikal - Belgesel olarak Türkiyede yapılan ilk çalışma olması filmi farklı kılmakta. Film için toplam 20 adet şarkı değerlendirilirken bazılarına stüdyo ortamında zenginleştirilmiş, bazıları ise orijinal haliyle sunulmuştur. Film Anadolunun zengin müzik, dans, ritüel ve kültür zenginliğini çok güzel bir şekilde ortaya koymuş. Filmi izleyince Anadolu geçmişinin günümüzde hala nasıl yaşatıldığı da anlaşılmakta. Büyükşehir hızının Anadolu kültürünü yuttuğu son günlerde bu müzikal - belgesel filmi bize geçmişimizi ve nereden geldiğimizi hatırlatacak.
Nezih ÜNEN, filme başlamadan önce ekibine şöyle demiş, bir senaryomuz yok... Anadolu yazacak biz çekeceğiz. Anadolu'nun kayığ şarkıları Nezih ÜNEN'nin aynı zamanda ilk filmi. Film 2002 yılında yapıma başlandı ve toplam 6 yıl sürmüş. Toplamda 350 saate yakın kamera çekimi yapılmış. Film çekimi için 40.000 km yol gidilmiş. Film montajları 4 yıl gibi uzun bir süre almış. Filmde Anadolu'nun hemen her kültürünün, Bektaşi müziğinden, Çoban şarkısına, Kartal dansından, Dengbej'e, Süryani ilahilerinden, Urfa gazellerine ve daha sayamadığım bir çok kültür müzikleri sahnelenmeye çalışılmış.
Anadolu'nun Kayıp Şarkıları Anadolu'nun Kayıp Şarkıları Reviewed by Ömür Yılmaz on 10:47 Rating: 5

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Olağanüstü bir çalışma Nezih Ünen’i kutluyorum. Türkü ve uzunhava örnekleri titizlikle seçilmiş özellikle Karadeniz Bölgesi’nde Hemşin yöresine özgü çok sesli türküleri örneklemeleri izlemesi çok keyifli.

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.