Beynin Mükemmel Olduğu Yaş

Oğlumun doğumuna bir ay kalana kadar çalıştım ve işten ayrıldım. Bebeğimi en az iki yaşına kadar kendim büyütecek sonra tekrar iş hayatına geri dönecektim. Planım buydu ama Çınar 2.5 yaşına geldiğinde yani geçtiğimiz Eylül itibariyle tüm aramalarıma rağmen iş bulamadım. Tabii tam da krizin etkisiyle şirketlerin, bırakın eleman almayı işten çıkarmaya baktıkları bir zamana denk gelmesi de benim şanssızlığımdı. Neyse asıl mesele şu ; tüm boş zamanımı iş ilanlarını okuyarak geçirdiğim aylar boyunca ilanlardaki yaş sınırı şartını çok mantıksız bulur ve de cidden sinir olurdum. Ben 32 yaşındayım ve yaşımla ilgili şimdiye kadar en ufak bir rahatsızlık hissetmezken artık ufak da olsa bir huzursuzluk duyar oldum. İnsanı zorla komplekse sokar bunlar.
‘Otuz yaşını aşmamış.’ yada ’25-30 yaşlarında’ cümlelerini okumaktan inanılmaz sıkılmış, bu saçma yaş sınırının hiçbir mantıklı sebebi olamayacağını düşünüp, kendi kendime söylenir dururdum. Ta ki internette bir habere ratlayıncaya kadar. Şimdi artık iş ilanlarındaki bu saçma yaş sınırının bırakın mantığı bilimsel bir sebebi olduğunu öğrendim. Haberde söyle yazıyordu ; ABD’de Virginia Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonuçlarına göre insan beyni en mükemmel ve fonksiyonel haline 22 yaşında ulaşıyor ve 27 yaşından itibaren de düşüşe geçiyor. (Benimki 5 yıldır düşüşte mi yani? ) Her ne kadar ben kendimi 27 yaşımdan daha aptal hissetmiyorsam da bilim karşısında boynumuz kıldan ince. Neyse konuyu dağıtmayalım habere geri dönelim : araştırma ,yaşları 18 ile 60 arasında değişen iyi eğitimli 2 bin kadın ve erkeğin 7 yıl boyunca katıldıkları testlerin sonuçlarından oluşuyor. (Anladık ciddi bir araştırma)
Yapılan testlerde insan beyninde, görsel olarak neden sonuç ilişkisi kurma, bulmaca çözme ve hızlı algılama alanlarında 27 yaşından itibaren belirgin bir gerileme olduğu saptanmış.
İnsan beyni idrak etme yeteneği olarak 22-27 yaş arası mükemmelmiş yani. 37 yaşına kadar hafızasının büyük bölümünü koruyan beyin, kelime hazinesi ve genel kültür alanlarındaki hafızasını ise ortalama 60 yaşına kadar koruyabiliyormuş. Doktorların önerisi beyni aktif tutarak beyin fonksiyonlarını daha uzun süre korumanın mümkün olduğu.
Bilimsel olarak ıskartaya çıktık iyi mi? 5 yıl sonra 37 yaşıma geldiğimde de tümden bunamasam bari :)
Beynin Mükemmel Olduğu Yaş Beynin Mükemmel Olduğu Yaş Reviewed by Ömür Yılmaz on 11:06 Rating: 5

3 yorum :

Adsız dedi ki...

Benim de en cok kizidigim konudur ise alimlarda yas sinirlamasi uygulamasi… Biliyor musun Eylos, burda insanlar 60-70 yasinda bile hala aktif olarak is hayatindalar ve kimse de ise alimlarda yas sormuyor !!! Turkiye’de boyle uygulamalarin olmasi beni gercekten bazen cok kizdiriyor… Ileride Turkiye’ye dondugumde yasla ilintili olarak is bulma kaygisini simdiden yasamaya basladim

Adsız dedi ki...

Bu araştırma sonuçları iş ilanlarındaki yaş sınırını hakli cikarmiyor zannimca. Tek tarafli bir bakis acisi.Yillardir Kariyer danismanligi yapan biri olarak soyleyebilirim ki, bir isi iyi yapmak icin beynin zindeligi yetmiyor; olaylara / sorunlara bakis acisi; olgunluk, deneyimin getirdigi artilar “Mukemmel Beyin” savini cok hizlica diskalifiye eder. Oya Ertay

Adsız dedi ki...

Türkiye’deki uygulamalar ile yurtdışındakiler uymuyor orası kesin
Ama yorumum ona değil şu araştırma için olacak.
Sevgili Eylem ben de 37′ime basacağım.
Benim de 11 aylık bebeğim var, zaten biliyorsun :) Bebek odak noktasını değiştirdiği için bazı konularda unutkanlık oluşabiliyor. Bu bir gerçek. Ancak bu aralar yazıyor olmamdan dolayı kendimi daha dinamik ble hissediyorum diyebilirim. İşleyen demir pas tutmaz. Hafızayı bile etkiliyor. Ben son döndem unutkan olmaya başlamştım. Ama sanki harekete geçmek hafızamı da az da olsa etkiledi. Ya da yanılıyorum :)

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.