İstanbul’un Semt İsimleri Nerden Geliyor?

İstanbul'un semt isimleri hep ilgimi çekmiştir. Bu isimlerin nerden geldiğini, bir hikayesi olup olmadığını düşünür, bazı semt isimlerini ise ilginç bulur anlamını merak ederim. İstanbul'un tarihi derinliğini düşünürsek semt isimlerinde de bu tarihe ait izleri merak ederim. İnternette dolaşırken semt isimlerinin nerden geldiğine dair bir yazı ilişti gözüme ve merakla okumaya başladım. Eğer benim gibi sizde istanbul'un semt isimlerinin hikayelerini merak ediyorsanız buyurun...
BEBEK : Semtin isminin nerden geldiğine dair iki rivayet bulunuyor. İlki Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi korumak için gönderdiği bölükbaşının lakabının Bebek olması. Diğer rivayete göre ise semtteki bahçesinde gezerken yılan görüp korkan şehzadesine padişahın bebek demesi ve bu olaydan sonra semtin bebek bahçesi olarak anılması.
AŞİYAN : Günümüzdeki ismini şair Tevfik Fikretin semtte bulunan ve farsçada kuş yuvası anlamına gelen Aşiyan isimli evinden alıyor.
BAĞLARBAŞI : Semt ismini en ünlü bağ ve bahçelerin bir dönem burda olmasından alıyor.
VELİEFENDİ : Hipodrom bir zamanlar Şeyhülislam Veli Efendiye ait topraklar üzerinde kurulduğu için semtin adı Veliefendi olarak anılıyor.
BEYAZIT : Sultan II.Beyazıt'ın semte kendi adıyla anılan bir külliye yaptırmasından sonra bu isimle anılır.
AKSARAY : Fatih'in sadrazamı Ishak Paşa İç Anadoludaki Aksarayı ele geçirdikten sonra ordaki insanları bugünkü Aksaray semtinin olduğu yere gönderir. Aksaraylılarda semte adlarını verirler. BEYOĞLU : Rivayete göre Beyoğlu diye anılan Venedik Prensinin burda oturmasından alıyor semt ismini.
BAKIRKÖY : Bizanslıların Makri Hori dedikleri semt 14.yy da Osmanlıların eline geçince Makri Köy adını alır. 1925 yılında ulusal sınırlar içindeki yabancı kökenli adların değiştirilmesi sırasında Atatürk'ün isteğiyle Bakırköy olur.
BOSTANCI : Semtin bulunduğu bölge eskiden her türlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği bir bostanmış.
ÇENGELKÖY : Eskiden gemi çapaları bu köyde yapılırmış. İsminin burdan geldiği söyleniyor.
ÇEMBERLİTAŞ:Bizans'ın en önemli meydanlarından Constantinus Forumu'nun bulunduğu yerdeki büyük sütunlardan birisi olan Çemberlitaş, semte adını verdi.
GALATA : Gala rumcada süt anlamına geliyor. Bir rivayete göre semtte bulunan süthanelere gönderme yapılarak bu ismin türetildiği söyleniyor. Diğer bir rivayete göre ise İtalyancada denize inen yol anlamına gelen Galata kelimesi düşünülerek bu isim verildi.
EMİNÖNÜ : Osmanlı döneminde esnafları denetleme yetkisi eminlere aitti. Semt adını burda bulunan Gümrük eminliğinden alıyor.
ÜSKÜDAR : Bizans döneminde skutari denen asker kışlaları şehrin bu yakasında yer aldığı için semt skutarion diye anılıyordu. Bu isim zamanla Üsküdara dönüştü.
TAKSİM : Osmanlı zamanında sucuların suyu halka taksim ettikleri yer olduğu için bu semte taksim dendi.
TAHTAKALE : Sözlük anlamı kale altı olan Taht-el-kale'nin bozulmasıyla tahtakaleye dönüşen semtin Mercan yada Beyazıt dolaylarındaki eski sur benzeri yapının aşağı kotunda yer aldığı için bu ismi aldığı söyleniyor.
ŞAŞKINBAKKAL : Yerleşimin olmadı eski günlerde yaz günleri denize gelen insanlar için bakkal açıldığını görenler bakkalın iş yapmayacağını düşünerek bakkala şaşkın bakkal yakıştırması yapmışlar. Semtin adı burdan geliyor.
İstanbul’un Semt İsimleri Nerden Geliyor? İstanbul’un Semt İsimleri Nerden Geliyor? Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:48 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.