Kağıt Parayı Kim İcat Etti?

Kağıt parayı icat eden kimdi? Kimdi o terbiyesiz. Onun yüzünden hergün 10 saat çalışıyorum Hemde yoksulluk sınırının altında...
 Kağıt paranın icat edilmesi paranın icadından yüzyıllar sonra olmuştur. Para henüz icat olmadan önce değerli madenler ve deniz kabukları ve diğer değerli görülen malların takası ile alış verişler gerçekleşiyordu.
Para denen şeyi tarihte ilk Çinliler Milattan Önce (MÖ) 118 yılında deri para olarak kullanmıştır. Kağıt paranın ilk icadı ise Milattan Sonra (MS) 806 yılında yine Çin’de yapılmıştır. Doğudan sonra Batıda ise kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.
Kaynaklara göre ilk kâğıt paranın 1690′lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde Massechusetts Hükümeti tarafından, İngiltere’de ise “Goldsmiths” ler tarafından basıldığı ve dolaşıma çıkarıldığı, 1694 yılında İngiliz Merkez Bankası ve daha sonra diğer ülke merkez bankalarının kurulması ile de yaygınlaştığı görülmektedir.
Yani bügünkü cebimizde olmayan paraların Amerika, İngiliz ve Çin ortak icatı ile yapılmış olduğunu ve bu koca günahın 3 ülke arasında paylaşıldığını da böylece görmüş olduk.
Sonuç olarak paranın tarihi çok eski olmasına rağmen kağıt paranın icadı ise sadece ortalama 315 yıl olmuş.
Kağıt Parayı Kim İcat Etti? Kağıt Parayı Kim İcat Etti? Reviewed by Ömür Yılmaz on 11:28 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.