Müfreze - Plaaton Filmi

Müfreze yada orijinal adıyla "Plaaton" 1986 yapımı dünya çapında 136 milyon USD hasılat yapmış 4 dalda Oskar ve 1 dalda Berlin Film Festivalinde ödül almış muhteşem bir drama filmi. Yada bizim anlayacağımız dille bir savaş filmi. Yada başka bir ifade ile savaşta yaşanan dramayı (dramı) anlatıyor. Film dünyaca ünlü yazar ve yönetmen Oliver Stone tarafından senaristliği üstlenilmiş ve yönetilmiştir. Unutmadan bu arada film 4 dalda oscar ödülü alıyor ama oyuncularından Oscar alan yok. Oscar En iyi yönetmen, ses, kurgu ve film kategorilerinde alıyor ve bence hakediyorda. Oyuncular ise birbirinden başarılı dev kadrodan oluşuyor. Dev kadroyu merak ediyorsanız ilk dördü olarak, Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker 'i sayabilirim. Diğer taraftan ünlü Karaip Korsanlarının başrol oyuncusu Johnny Deep 'in genç halini bu filmde izleyebilirsiniz.
Geçen gün yazıdğı Ruanda Oteli Filminde konu olan Ruanda ülkesinde olduğu gibi Müfreze filmi ise Vietnamda geçiyor. Filmden bahsederken de Vietnam hakkında birkaç bilgi hiç de fana olmaz. Vietnam geçmişi yaklaşık 4000 yıl öncesine kadar dayanır. Vietnam yüzyıllar boyunca  Çin uygarlığı altında yaşamış olsa da 939 yılında bağımsızlığını kazanmıştır.
19. YY'da Fransa tarafından sömürge haline getirilen Vietnamda halk tepkiliydi. Japonyanın Vietnamı işgaliyle birlikte ilk olarak 1945 yılında Cumhuriyet ilan edilmiş. 1954 yılında Fransaya yapılan başkaldırı sonucu Vietnam ikiye bölünmüş olsa da 1956'da tekrar ülke birleşmiştir. Güney ve Kuzey Vietnam arasında yönetim uyuşmazlığı vardı. Bir tarafta Fransa, diğer tarafta ise ABD destekli otoriter politikalar izlemekteymiş. Daha sonra silah desteği ile birlikte Vietkong cephesi kurularak ABD 'nin de dahil olduğu iç savaş başlamış. 30 Nisan 1975 Vietkong'un galibiyeti ile savaş sonlanmış. ABD eğitimli askeri, ve yüksek teknolojili silah ve teçhizata sahip olsa da arazi koşulları ve bölgede ki deneyimsizliği  başarısız olmasını sağladı.
Vietnam sosyalist bir rejimde yönetiliyor olsa da son yıllarda kapitalist sisteme yakın bir yönetim anlayışı izlemeye başlamış. Ama yinede yönetim şekli tek partili ve sosyalist bir sisteme bağlı işliyor. Toplam 58 şehre sahip olan Vietnam Asya'da suç oranı en az ve en güvenli bölgelerden birisidir. Vietnam'ın başkenti Hanoi'dir. Ülke 331,210 km2 alana sahip olup, 91 milyon nüfusu bulunmaktadır. Kişi başı yakşık 3 bin USD geliri bulunmaktadır. Vietnam'ın para birimi Dong 'dur.


Müfreze - Plaaton Filmi Müfreze - Plaaton Filmi Reviewed by Ömür Yılmaz on 13:57 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.