Resesyon nedir?

Resesyon nedir sorusu son küresel ekonomik krizle birlikte çok sorulan bir soru haline geldi. Medyada geniş yer alan haberlerden birisi olan resesyon artık sadece ekonomistlerin ve iktisatçıların değil herkesin bilmesi gereken bir konu oldu. Çünkü dünyanın öbür ucunda kıpırdayan bir yaprak bu tarafta fırtınanın habercisi olabiliyor.
Resesyon nedir?
Resesyonu kısaca tanımlamak gerekirse ekonomide yaşanan durgunluğa resesyon denir.
Ekonominin resesyona girmesi için bazı kriterler gerekir,
Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,
Kişibaşına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,
İşsizliğin artması,
Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,
Üretim faaliyetlerinin düşmesi,
Ülke ekonomisinin durağan ve geriye gitmesi durumunda resesyon olarak ifade edilir ki resesyon mevcut durumun en hafif ifadesidir.
Ülke battı ekonomi çöktü yerine daha teknik ve basit anlamda resesyon denmektedir.
Son ekonomik krizlerde haberlerde duyduğumuz ve aslına baktığınızda işletme ve iktisat bilim dalında kullanılan kelimeleri bundan sonra daha da sık duyacağız. Son olarak harcamalarınıza dikkat edin ve paranızın değerini bilin.
Resesyon nedir? Resesyon nedir? Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:22 Rating: 5

16 yorum :

Adsız dedi ki...

Resesyon orta ve uzun dönemde dünya nın en başta gelen beşeri problemi olacaktır..çünkü (üretimseel sektör) ve kapitalist sermaye birikimi sorunu…

Adsız dedi ki...

Resesyondan korkuyorlarmış merak etmeyin korktuğunuz basımıza geldi. işler ordusu her gecen gün artıyor mutlu olun başımızdakiler emelinize ulaştınız işsizim…

Adsız dedi ki...

Resesyon konusu şuan ülkemizde yer almamaktadır.Eğer yer alsaydı şuan tam olarak ekonomik bir durgunluğun ve çölüşün içinde yer alabilir ve bundan da haberimiz olurdu.

Adsız dedi ki...

Yurt dışındaki ekonomistlere göre Türkiye 2009 da da bu kelime ile karşılaşacakmış. Normal biz dışarıya ıs yapan bir ülkeyiz bizim kalkınmamız için dış sermaye gerekli ama diğer yandan büyük yana tüketim ülkelerinin de kalkınmaları da önemli çünkü onlar ne kadar kaldırıyor ise biz o kadar rahat ederiz. Ancak onların kalkınmaları da urun satmalarına bağlı olduğundan küreselleşmenin sorunu hiç bir zaman çözülmez sıkkın bir döngü halinde devam eder. Onu için içeride üretim yapmalıyız her şeyi ama her şeyi üretmeliyiz. Gerekirse petrole alternatif gerekirse arabalara alternatif. Türk malı tüketmeliyiz. Ama buda buyuk sorun o zaman da yabancı sermaye girişi düşer. Yada Türk şirketlerini yabancılar alır onlarda parayı dışarı götürü yani bu ısın kaçarı yok. Döngü sürecek 6-7 yılda bir kriz gelecek vs vs vs .. boşa kürek günümüzü değerlendirin de ağlamayın.

Adsız dedi ki...

Bütün ülke halkı bence tasarrufa gitmelidir.Gelirler gidere ayarlanmalı ve borçlanarak lüks yaşama huyundan vazgeçmeliyiz

Adsız dedi ki...

RESESYON, dünyada ki bütün insanların el birliği ile hazırlamış olduğu bir süreçtir. Sanal bolluk ta bir yere kadardı.

Adsız dedi ki...

Kısaca arazimizin kuruması,hasat yapamamamız ve işçilerimizin çalışamaması bence.Gereken suyu bulamadığımız sürece ekim yapamayacağız.Haberiniz olsun …Anlayan anladı, köylü mehmet amca bile

Adsız dedi ki...

Türkiye yabancı ülkelere göre çok daha iyi teknoloji üreten ülkelerin durumlarını görmek lazım el birliğiyle bunun üstesinden biz geliriz hükemeti krizi yönetmekte başarılı buluyorum

Adsız dedi ki...

Gelecekten korkuyoruz bu kadar sorun ankaranın bize iyi bakması lazım.

Adsız dedi ki...

Ben yaklaşık iki aydır işsizim ülkeyi bu duruma getiren iktidarlar bunun bedelini ödeyecektir. fakat anlamadığım nokta bu ülkede özelleştirme rekorları kırıldı sıcak para bol nasıl oluyor da bizi de vurdu bu kriz+en pahalı petrol+en pahalı doğalgaz en fazla vergi TC halkında lütfen bana açar mısınız arkadaşlar? tek bir şey aklıma geliyor bizi buhrananı sürüklemek istiyorlar?

Adsız dedi ki...

Ayhan arkadaşım nasıl iyi buluyorsun anlayamadım bana kalırsa biraz daha etüd et ülkenin içinde bulunduğu durumu olan yine biz fakirlere olucak artık kendi geleceğimi bıraktım evlenemicemde zaten bana göre sen taraflı konuşuyorsun bu ülkede ben artık yeni ve değişik bir komünist rejimin olduğunu düşünmeye başladım din din olalı hiç bu kadar kullanılmamıştı.

Adsız dedi ki...

arkadaşım daha nasıl resesyon olması lazım fabrikalrda işci kalmadı bunun canlı örnegini sorucaksan balıkesire gel ve bu arada meliksah arkadasımı kutluyorum çok derin düşünürsen anlarsın meliksah arkadasımı ben anladım meliksah ne demek istedigini gercek ismin ne bu arada bilgi edinmek isterim senden

Adsız dedi ki...

ÜLKEMİZ 2001 YILINDA DA KRİZ YAŞADI.BU BANKACILIK SEKTÖRÜNE TOKAT GİBİ OLDU VE BANKACILIK SEKTÖRÜ ŞİMDİ YOĞURDU ÜFLİYEREK YİYOR.BENCE 2009 BÜTCESİNDEN REEL SEKTÖRE OLAN DESTEK PAYININ ARTMASI GEREK.BU SAYEDE ÜLKE İÇİNDE ÜRETİM ARTACAK VE İSTİHDAM ARTACAKTIR.BU DA TOPLAM TALEBİN ARTMASINA NEDEN OLACAKTIR.ÜLKE İÇİNDE REEL SEKTÖRDE YAŞANAN ÜRETİMDE Kİ ARTIŞ İHRACATA YANSIYACAK VE ARTMASINA NEDEN OLACAKTIR.BU SAYEDE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI DAHA KOLAY DENGEYE GELECEKTİR.
BUNLAR BENİM DÜŞÜNCELERİM.DOĞRU YADA YANLIŞ BİLEMEM.DOĞRU DİYE İDDİA DA ETMİYORUM ZATEN.KATILMAYAN VARSA DA SAYGI DUYARIM.

Adsız dedi ki...

Ayhan, anlaşılan senin tuzun kuru. Sana da gemicik yerine bir taka alınmış. Sende teğet geçti diyenlerdensin. Ne teğeti be kardeşim. Ülke insanlarının ciğerini delip geçiyor.Ateş düştüğü yeri yakar.Kulaklarınız sağır,gözleriniz kör mü ? Yanlı-yansız ; taraflı-tarafsız hiç mi haber dinlemiyor , yada medyayı takip etmiyorsunuz.Krizi çok iyi yönetiyorsunuz . Doğrudur. Mayası yalana dayanan yöntemlerle . Aferin size.Devam edin.Başka türlü bu halkın uyanacağı yok yok yok.

Adsız dedi ki...

Ben şunu merak ediyorum. Sektörlerin hemen hemen hepsi özel bu yüzden zarara uğramada büyük oluyor. Peki sektörler ortalaşa devletle olsalar zarar daha az olmaz mıydı.Yani ekonomik ortaklık olsa vatandaş daha az zarar görmez miydi?

Adsız dedi ki...

Iyi devlet çıksın desin ki durum cok kötü harcama yapmayın ki dedi sonradan çark etti o zaman kirizi görün milletin dikkatini dağıtmak için her zaman ki gibi gündem değiştirip İsrail falan filan hikayeleriyle uğraşıyor lar büyük bir kriz var ama gercekten de sırtını hükumete dayayanlara birsey olmayacak onlar zaten ihya oldu onlar bu dünyada kazandıklarını ağız yazıyla yesinler öteki tarafta da artık ne yerler gidince görürler

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.