Brexit Nedir?

Brexit ile ilgili son zamanlarda özellikle ekonomi bültenleri tarafından sıkça haberleri yayınlanıyor. Peki Brexit nedir? Brexit ne demektir? Brexit hakkında bilgi ve kaynaklara göz attınız mı? Önce sabırsız internet okuyucuları için brexit'in kısa tanımını daha sonra ise detayını izah edeceğim.
Brexit Nedir? Brexit, Britain ile Exit kelimelerinin birleştirilmiş halidir. Yani kelime anlamında çıkış yapan Britanya diyebiliriz. Toparlarsak İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkışını ifade eder. Son zamanlarda sıkça gündeme gelmesinin sebebi 23 Haziran 2016 tarihinde İngiltere'de, Avrupa Birliğinden çıkış için referandum yapılacak. Bu referandum sonucuna göre İngiltere Avrupa Birliği ile ya da Avrupa Birliğinden ayrılarak kendi yolunda devam edecek. Dolayısı ile de AB'nin en büyük amacı olan ekonomik iş birliğinde zayıflama öngörülüyor.
Brexit hakkında daha fazla bilgi;
İngiltere AB'ye ilk defa 1973 yılında üye olur. Dönemin Muhafazakar Partisi o dönem konuyu referanduma taşır ve  Bretix kavramını ortaya atar.  Yani anlayacağınız üzere Bretix yeni bir kavram değil.
Bretix yüzünden şu anda küresel piyasalarda belirsizlik hakin. Dolayısı ile piyasalar 23 haziranı heyecanla beklese de esasında analistler referandumun olumlu geçeceği görüşündeler. Yani referandum sonucunda İngiltere'nin AB ile devam kararı alması bekleniyor.
Hangi durumda piyasa beklentisi yani pozisyonu ne olabilir? Açıkçası benim görüşüm 3 para birim ve borsalar arasında ve AB ve İngiltere'nin büyüme beklentilerini revize etmesi ile sonuçlanacaktır.
Bretix kabulu halinde; İngiltere'ye yatırım planlayan yatırımcılar bekle gör taktiği yapacak ve yatırımlarını erteleyecekdir. Sterlin (GBP) değer kaybederken aynı zamanda AVRO'da değer kaybedecektir. Diğer taraftan ABD doları daha da değerlenecektir. Şu anda ABD doların daha fazla değerlenmesini istemediğini hesaba katarsak esasında Bretix olması halinde kısa dönemde (1-2 yıl) kazanan kimse olmayacaktır.
Bretix red halinde ; Daha fazla güven almış ve güçlenmiş bir AB ortaya çıkacak. Aynı zamanda İngiltere'nin AB'nin sorunlarına yani taşın altına elini koyması gerekecek. Bu destek İngiltere'ye yatırım planlayan yatırımcılar için güven verecek ve yatırım planlarını öne çekmeyi düşünmelerini sağlayacaktır. Diğer taraftan AVRO güçlenirken ve değer kazanırken ABD doları aynı kalacağını düşünüyorum.
//Yukarıda ki bilgiler sadece kendi görüşlerimi yansıtmakta olup yatırım tavsiyesi değildir.



Brexit Nedir? Brexit Nedir? Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:03 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.