İnternette Sosyalleşme

İnternette sosyalleşme kavramını son zamanlarda çok duyar olduk. Eskiden internet kişiyi asosyal yapan yegane şeytan icadı derken şimdi ise sosyal olmak için gerekli olan en büyük buluş diye niteliyorlar. Peki internette sosyallik kavramı nerden geliyor. Bundan çok eski değil 3-4 sene önce internette sosyallik deyince online oyunlar, chat, MSN, ICQ, Mirc gibi çevrim içi platformlar vardı ve neticide iki veya daha fazla kişi onlineken görüşme şansına sahiptik. İtiraf ediyorum ki ben pek kullanamadım. Bu saydığım sistemlerin hepsi WEB 1.0 denen platforma sahipti. Kısacası anlık karşılıklı online paylaşımdan ibaretti. Gel gelelim yazılım teknolojisi ilerledi ve çeşitli kodlar ve bu kodların bleşkesinden yeni kodlar türedi. Bu kodlara verebileceğimiz en iyi örnek ajax ve jQuery, CSS ve PHP'nin büyüme evresinin hızlanması diyebiliriz.  Bu gelişiminin neticesi WEB 1.0'ın sonu ve WEB 2.0 başlangıcını hazırladı. Artık basit bir blog sitesi bile web 2.0 alt yapısına sahip. Artık, kullanıcılar online veya offline her türlü metaryellerle sitelere katkı sağlıyor, kendi sosyal kominitelerini oluşturuyor ve site yöneticileri sayfalarının yönetimini kullanıcılara açıyor. Hatta bir çok web 2.0 siteleri kodlarını başka sitelerle paylaşarak sosyalliklerini kat ve kat arttırıyorlar. Örneğin xing'e üye olduğunuzda Gmail adres defterini entegre edebiliyor, kurduğunuz platformu kominite ve pazar haline çevirebiliyorsunuz. Sosyelleşirken okul arkadaşlarınızı bulabilir, eski iş bağlantılarınızı tazeleyebilir ve hatta şöhret bile olabilirsiniz. Peki web 2.0 hizmeti veren bizi sosyalleştiren siteler nelerdir? Şimdi size internette sosyalleşmemizi sağlayan siteleri sıralayacağım.

İnternette sosyalleşmemizi sağlayan siteler.

Facebook : Bilmeyen kalmadı ama sosyalleşme konusunda en uzman sitelerden birisi. Yıllarca görmediğiniz çocukluk arkdaşınızla tekrar görüşebilir, yeni arkadaşlıklar edinilebilir, grup ve topluluklar kurarak kendi kominitenizi oluşturabilirsiniz.
Xing : Düyanın en büyük ticari hayata destekleyen sosyalleştirme araçlarından birisi. İş ilanları verebilir, iş başvurusu yapabilir, ürünlerinizi tanıtabilir, yeni iş bağlantıları yapabilir, referanslarınızı güçlendirebilirsiniz. Premium üyelik alırsanız bunların üstüne burada saymakla bitmeyecek daha bir çok şey yapmanız mümkün.
Linkedin : Xing'den sonra hayatına başlamış olsada bugün dünyanın rn büyük sosyal iş platformu. Günümüzde artık herkes kartvizitine linkedin profilini ekliyor. İş networkünü linkedinden sağlamaya çalışıyor. Bu arada aldığımız bir duyuma göre microsoft linkedinin hisselerini satın almış. (13/06/2016)
Wordpress : Kendinize ait bir alan adı ve hosting alarak hemen bir blog açabilirsiniz. Bugün bir çok hosting firması wordpress alt yapısını kendileri kuruyor. Ayrıca blogu geliştirmek için bir çok eklenti ve tema internette ücretsiz dağıtılıyor. Blog yazarak, kendinize yazdığınız konular ile ilgili çevre yapabilir, ürünlerinizi satabilir, reklam yayınlayarak para bile kazanabilirsiniz. Diğer tarafdan ücretsiz olarak wordpress.com'a hesap açarak hazır blog alabilirsiniz.
Blogger : Ben alan adı ve hostingden anlamam bu işe para da yatırmam ama yiede blog yazarak sosyalleşmek istiyorum derseniz blogger tam ize göre. Üstelik artık tüm fonksiyonları türkçe ve arkasında google var. Wordpress kadar esnek olmasa da her geçen gün gelişerek arada ki farkı kapatıyor.
Twitter : Blog yazmak uzun bir maraton, ben anlık kısa iletiler yazmak istiyorum ve bunları paylaşarak diğer sosyal platformlara RSS vererek kendime çevre ve topluluk yapmak istiyorum diyorsanız Twitter tam size göre üretilmiş bir sosyalleşme aracı.
Friendfeed : Blogger, Wordpress ve Twitter'de yazdığınız yazıların besleme adreslerini (RSS) eklediğinizde burada kurmuş olacağınız sosyal platformda kominitenizle paylaşabilir, dostlarınızında RSS beslemelerini görebilirsiniz. (Maalesef bu servis kapatıldı)
 Plaxo Hızlı sosyalleşme sitelerinden birisi. Daha sisteme üye olurken e-mail adress book'unuz hemen entegre oluyor ve davet etmeye başlıyorsunuz. Tanıma ihtimali olduğunuz dostlarınızıda sistem ekranınınıza getiriyor. Kendi kominitenizi ve profilinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca diğer sosyal ağlarınızdaki RSS belemelerini yayınlamanız mümkün, hemde arkadaşlarınızın profilinde. Şimdilik sosyalleşme araçları ile ilgili yazım bu kadar.. Vakit buldukça diğer sosyalleşme sitelerini sıralamaya devam edeceğim. (plaxo, flicker vb) Bu yazı ilginizi çektiyse daha sonra bu ayfayı tekrar ziyeret etmenizi öneriyorum.
Not: Bu yazı 23 Mart 2009 tarihinde yazılmıştır.
İnternette Sosyalleşme İnternette Sosyalleşme Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:01 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.