Kum Heykeli Nedir?

Kum Heykel, ana malzeme olarak inşaatlarda kullanılan özel nehir kumu ve su kullanılarak heykeller yapmaya dayanan bir sanat dalıdır. Malzemesinin kum olması nedeni ile geçici bir sanattır. Boyut, tema ve kompozisyon değişiklik ve çeşitlilik gösterebilir. İster büyük ister küçük olsun sonuç değişmez. Her zaman çarpıcı ve etkileyici olma özelliği barındırır. Bu özel sanatın uygulayıcıları, profesyonel kum heykeltıraşlarıdır. Heykeltıraşlar bir ekip olarak çalışmakla birlikte, kompozisyonun yapısına göre bağımsız da çalışabilirler.
Kum Heykel kendine özgü özel bir uygulama tekniği gerektirdiğinden, sanatçının daha önce kum ile çalışmış, bu konuda deneyimli bir heykeltıraş olması gerekmektedir. Kumun heykeltıraş açısından en önemli avantajı kolay işlenebilen bir malzeme olmasıdır. Kuma istediği en ince detayı verebilir.
Kolay işlenebilen bir malzeme olduğu için çok kısa bir sürede çok büyük boyutlu ve karmaşık kompozisyonlu bir heykeli tamamlayabilir. Bu sayede, istenilen herhangi bir kompozisyonu, figürün veya nesnenin kum heykelini yapabilmek mümkündür.
Kum heykel, açık havada iklim ve hava koşullarına 4-5 ay kadar bozulmadan kalabilmektedir. İklim koşullarının uygun olduğu ortamlarda bu süre 1 yıl, hatta daha uzun olabilmektedir. Kapalı mekan uygulamalarında bu sürenin biraz daha uzun olabileceği düşünülse de, kumun aldığı bu formu koruyabilmesinin nem, sıcaklık vb. hava koşullarına bağlı olduğu unutulmamaktadır. Yine de, dış koşullarla doğrudan temasın kesildiği veya belli ölçüde engellendiği kapalı ortamlarda nispeten uzun kalıcılıktan söz edilebilir.





Kum Heykeli Nedir? Kum Heykeli Nedir? Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:10 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.