Japonlardan Kiloyla Otomobil

Japonlar bence dünyanın en ilginç insanları. Gelenekleri, onur anlayışları, disiplinleri ve zekalarına hayranım. Gazetede okuduğum haberde japon kelimesini görünce ilgimi çekti doğal olarak. Haberin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim.
Japonya, Singapur, Güney Kore gibi ülkelerde uygulanan yasaya göre 10 yaşından büyük araçların kullanımı yasak. Japonyada uygulanan bu yasa nedeniyle hey yıl milyonlarca araba hurdaya çıkmak zorunda kalıyor. Araç sahipleri ise 10 yılını dolduran araçlarını hurdaya bıramak yerine çok cüzi fiyatlara aracı şirketlere satıyor, aracı şirketler bu araçları kilo ile yada arabanın durumuna göre farklı bir şekilde başka ülkelere satıyor. Mesela sadece Japonya’da 2006 yılında 1 milyon 136 bin araç trafikten men edilmiş. Trafikten men edilen bu araçlar Japonyada gerekli dezenfekte işlemlerinden geçirildikten sonra farklı ülkelere kilo ile satılıyor. Sonrasında ise açık artırma yolu ile aracın yaşına ve kullanılabilirliğine göre belirlenen rezerv fiyatları üzerinden çok düşük fiyatlara halka sunuluyor. Bu araçları genelde Rusya, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda, Pakistan, Peru, Bolivya, Paraguay, Kenya ve Filipinler gibi ülkeler alıyor. (Biz neden almıyoruz acaba ?) Kilo ile satılan bu araçlar, yüksek navlun* ücretlerine rağmen bu araçları alan ülkelerin halkına göre fiyatlar hala çok ekonomik. Örneğin bu arabaları en çok satın alan ülkelerin başında gelen Yeni Zelanda’da açık arttırma yoluyla satılan bu araçların fiyatı 100 ABD dolarından başlıyor. Ülkenin serbest ithalat politikası nedeniyle çok ucuza alıcı buluyor. O kadar ki hane başına 3 araç düşüyor. Yeni Zelanda’da yeni arabaları genelde yaşlılar tercih ediyor. İşçiliğin pahalı olduğu ülkede tamirle uğraşmak istemiyorlar. Gençler ise eski arabaları tercih ediyor çünkü çok ucuz. Bir problem çıktığında elden çıkarıp yenisini almak çok kolay. 10 yaşından bir otomobil fiyatı 50 dolardan 1500 dolara kadar değişiyor. 10 yaşından küçük araba fiyatları ise 3000 Dolardan başlayan fiyatlarda.
10 yaş sınırı koyan Japonların bir bildikleri vardır ama bana fazla gibi geldi. Hiç olmazsa 15 filan olsaydı. Bak yine kafama takıldı. Keşke bizde kiloyla araba alan ülkelerden olsaydık. İnsanın canı çekiyor.
* Navlun: Deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için,taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücrete navlun denir. Teslim şekline göre navlun satıcıya yada alıcıya ait olabilir.
Japonlardan Kiloyla Otomobil Japonlardan Kiloyla Otomobil Reviewed by Ömür Yılmaz on 11:37 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.