Türkan Saylan Kimdir?

Türkan SAYLAN her şeyden önce çağdaş Türk kadınının gelişimi için yıllarını vermiş aynı zamanda yüksek kariyerli bir akademisyen olarak tüm dünya insanlığına yararlı, örnek tıp çalışmalarında bulunmuş nadir ve değerli Atatürkçü bir kadındı. Maalesef kendisini 18.Mayıs.2009 tarihinde kaybettik. Böylesine önemli bir kişiyi mutlaka gelecek nesillere örnek olması açısından tanıtmamız gerekiyordu.


Türkan SAYLAN 13.12.1935 kışında İstanbulda doğdu. Sırasıyla, 1946 yılında Kandilli ilk okulundan daha sonra 1953 yılında Kandilli kız lisesinden mezun oldu. Daha sonra 1963 yılında İstanbul Tıp Fakultesinden mezun oldu. Tıp eğitimi sonrası 1964-68 yılları arasında SSK Nişantaşı hastanesinde Deri ve Zührevi hastalıklar üzerine uzmanlık aldı. Akademik hayatına sonrasında 1968 yılında İstanbul Tıp Fakultesi Dermotoloj Anabilim dalında başasistanlık, 1971 sonrası İngilterede ileri eğitim gördü. 1974 Fransa, 1976 İngilterede kısa süreli çalışmalara katıldı. 1972′de Doçent, 1977′de profesörlük ünvanlarına sahip oldu. Arık o sadece Türkan SAYLAN değil, Profesör Doktor Türkan SAYLAN‘dı.
Bundan sonra Türkan SAYLAN profesyonel tıp çalışmaları ve akademik eğitimenliği haricinde sosyal sorunlara el atmaya başladı. 1976 yılında Lepra yani Cüzzamla savaşmak için Cüzzamla Savaş Derneğini kurdu. 1986 yılında Hindistanın en büyük ödüllerinden birisi olan Uluslararası Gandhi Ödülü’ne layık görüldü.. Ayrıca 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütünün Lepra hastalığı konusunda baş danışmanlığını yaptı. Diğer tarafdan ise (ILU) Uluslararası Lepra Birliğinin kurcu üyeliği, Avrupa Dermato Veneroloji Akademisinin Uluslararası Lepra derneği üyeliğinde bulundu.
1981′den 2002 yılına kadar üniversitedeki öğretim görevinin yanısıra gönüllü Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yaptı. Ayrıca bunun yanısıra 1982-1987 yılları arasında, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, 1981-2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. Prof. Dr. Türkan SAYLAN, Dermatopatoloji Laboratuarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasına liderlik etti, Türkan Saylan ayrıca Ulusal Lepra Kontrol Programını koordinatörü olarak proje, planlama ve uygulamalarını gerçekleştirdi.
Doktorluk ve Akademik çalışmalarına paralel sosyal dernek ve örgütlerde bulunmasının yanısıra, Atatürkçü aydın kişiliğiyle de tanınmaya başladı. 1989 Yılında (ÇYDD) Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin kurucularından olan Saylan uzun yıllar genel başkanlığını da yaptı. 1990′da kurulan Öğretim üyeleri derneğinin kurucu üyeliği ve ikinci başkanlığı görevlerinde bulundu.
Türkan Saylan bununla da kalmadı… 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruluşunda görev aldı. Kadın Sağlığı Derslerinin 1995′e kadar Müdür Yardımcılığı ve koordinatörlük görevlerinde de bulundu. Mezun olduğu Kandilli kız lisesi için, Kültür ve Eğitim Vakfının (KANKEV) kuruculuğunu ve başkanlığını yaptı. İstanbul Tabip Odası ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar vakfı üyeliğinde bulundu. Emekli olduktan sonra 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından, 31.03.2000 yılında Sosyal Hizmetler Danış Kurulu üyeliğine seçildi. 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından 2001 – 2007 arası YÖK üyeliğine atandı. 2003-04 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danış Kurulu üyeliğinde de bulundu.
Prof. Dr. Türkan SAYLAN tüm kariyeri boyunca 50 adet yabancı dergilerde yayınlanmış tıp çalışmaları, 204 adet Sosyal ve Tıbbi içerikli gazete makalesi, 186 adet kongre ve Türkçe tıbbi dergilerde araştırma yazıları olmak üzere toplamda 440 yayına imza atmıştır. Bu yayınlar harici Prof. Dr Türkan SAYLAN’nın ders kitabı olarak, 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinde Deri ve Zührevi Hastalıklar El Kitabı (5 Baskı); Çocukluk yaşamı ile ilgili, At Kız; makalelerinin derlendiği Cumhuriyetin Bireyi Olmak; Radyo Cumhuriyet programlarının içeriği olan, Radyo Cumhuriyette Çağdaş İnsan Söyleşileri; Mehmet Zaman SAÇLIOĞLU ile yaptığı söyleşilerin içeriği olan, Güneş Umuttan Şimdi Doğar; Zehra İpşiroğlu ile araştırdığı, Yapıcılığın Gücü; en son olarakda Şefik GÖRKEY ile hazırladığı, Hekim Olmak adlı kitapları yazdı.
Yaşamı süresince bir çok ödül alan Türkan SAYLAN’a en son Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verilsede ağır hastalığı yüzünden törene katılamadı. ÇYDD başkanlığını yapan Türkan SAYLAN en son hastalığı sırasında medyada Ergenekon operasyonunun 12. dalgasında evine operasyon yapılarak gündeme gelmişti. Prof. Dr. Türkan SAYLAN‘ı 74. yaşında kaybettik.
Türkiye ve Dünya için sürekli uğraş vermiş olan bu değerli insanın eğitim, profesyonel ve sosyal kariyerini ben yazarken yoruldum ama o yaşarken yorulmadı. Ülkemizin insanlığa hizmet veren eşsiz ve ender kişilerinden birisiydi. Allahdan kendisine Rahmet, Kederli Ailesine ve Tüm Dünya İnsanlığına baş sağlığı diliyoruz.
Türkan Saylan Kimdir? Türkan Saylan Kimdir? Reviewed by Ömür Yılmaz on 11:00 Rating: 5

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Türkan Saylan Ölmeyecek.O cumhuriyet kadını…Kardelenleri yetişecek.Papatyası solmayacak.O ölmeyecek…

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.