Zero Dark Thirty ile Terör'e Bakış Açım Değişti!

Hemen ön yargılı olmayın! bakış açımı açıklıyorum; İtiraf etmek gerekirse dünyada 5-6 terör örgütü olduğunu düşünürken, filmin verdiği merakla yaptığım araştırmada yüzlerce terör örgütünün olduğunu öğrendim . Korku ve dehşete kapıldım. Çünkü bir çok ülke çeşitli terör gruplarını desteklerken aynı zamanda bu örgütleri meşru görmekte ve hatta sempati duymakta.. Yani endişelendiğim nokta, siyasi, ahlaki ve kültürel anlamda terörü normalize etmişler, yani normal görüyorlar.
Gelelim filme... Zero Dark Thirty, Türkçe adıyla karanlık operasyon, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'nin ABD tarafından operasyonla öldürülmesini konu alıyor.

Film genel olarak sade ve gerçekliğe yakın bir şekilde kurgulanmış. Jessica Chastain'nın film içindeki performansını çok beğendim, Joel Edgerton zaten aksiyon filmlerinden tanıdığımız başarılı bir aktör. Filmin kahramanının kadın olmasından dolayı, küçük bir sahne de olsa aşk teması bekledim ama hayal kırıklığına uğradım. Bu filmin yönetmeni Kathryn Bigelow daha önce ki yıllarda The Hurt Locker filmi ile Oskar ödülü almıştı. Dolayısı ile sinema anlamında beklentim daha fazlaydı. Bu tip filmlerde yoğun ABD propagandası olurken ilginçtir ki, "Karanlık Operasyon" filminde bence neredeyse sıfır ABD propagandası vardı. Konusu itibarıyla çok fazla aksiyon beklentisi ile izlemenizi tavsiye etmem. Keza ancak son yarım saat aksiyon sahneleri bulunsa da sanki PC oyunu tadında olmuş. İzlediğim filmler içinde en az film müziğine sahip olmakla birlikte, gerçek hikayeden kurgulanmasından dolayı son yarım saatine kadar belgesel tadında olmuş. (Bu arada hikayenin gerçek olup olmadığı hala kamuoyunda bir muamma... Sebebi ise Usame Bin Laden'nin ölüm anına ait kayıtların ve sonrası cesedinin gizli tutulması.. Bundan dolayı kamuoyunu bir kısmı, Usame Bin Ladin diye terörist olmadığını, ABD'nin emperyalist olarak başka ülkelere girmek için uydurulduğunu düşünüyor, bir kısım kamuoyu ise terörist olduğuna inanıyor ama öldürüldüğüne inanmıyor, başka bir kısım ise terörist olduğuna ve CIA tarafından etkisiz hale getirildiğine inanıyor. Neticede ABD resmi kanallar, Usame Bin Laden'nin etkisiz hale getirildiğini dünya kamuoyuna duyurmuş olduğu için, resmi olan hikaye filmde işlenmiş )
Gelelim filmin bende uyandırdığı merak konusuna. Filmden sonra Usama Bin Ladin'nin hayat hikayesini okudum. Suudi Arabistan'da Zerngin müteahhitin eşlerinden birisinin oğlu. Daha sonra annesi boşanmış ve başka bir evlilik yapmış. Öz babasının ölümüyle, öz babasından olan 50'nin üzerinde ki kardeşleri ile miras paylaşımı sonrası %2,5 civarında miras kalmış. Yüksek eğitimini bitirdikten sonra baba mesleği olan inşaat işine başlıyor.Bazı kaynaklar Usame Bin Ladinin Ekonomi ve sonrasında İnşaat Mühendisliği eğitimi aldığını ifade ederken, bazı kaynaklar ise Üniversite terk olduğunu söyler. Neticede inşaat işi ile uğraştığı için İnşaat Mühendisliğini bitirmiş olması daha olası gözüküyor. İlk iki evliliği boşanmayla sonuçlanmış olsa da daha sonra 4 eş ile evliliği ve bundan dolayı 30'a yakın çocuğu olmuş. Terörist faaliyetleri sebebiyle, Usame Bin Laden'i Suudi Arabistan vatandaşlıktan çıkarmış, Sudan ve nihayet Afganistan'da, ABD operasyonuna kadar yaşamına devam etmiş.
Yaşamı boyunca bir çok terör örgütüne yardım, yataklık ve liderlik yapmış, daha sonra tüm dünyanın İslamlaştırılması amacıyla El Kaide örgütünü kurmuş. Bu vizyonla örgüt dünyanın bir çok ülkesimde terörist faaliyetlerde bulunmuş.Bunlardan en çok ses getirenin, ABD Dünya Ticaret merkezine yapılan intihar saldırıları.
Wikipedia'da Terör örgütleri diye arama yaptığımda, dünyada ne kadar terör örgütü olduğunu öğrendikten sonra resmen dehşete düştüm. Terör dünya üzerinde neredeyse normal bir faaliyet haline gelmiş. Bu örgütlerin bazılarının özerklik, bazılarının bölücülük ve bazılarının ise misyonerlik amaçları var. İslami terör örgütlerinin başlıca hedefi, cihat ilan ederek İslamı dünya üzerinde yaymak.
Bir Müslüman olarak, herkesin inancına ve bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak da herkesin demokratik - laik siyasi düşüncelerine saygı duyarım ama teröre asla...
Yıl 2015 ve dünyamız, olmadığı kadar çok terör tehlikesi altında. Şu aralar en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, sevgi, barış, birlik ve beraberlik. Terörü konu alan filmleri izlemek bile beni rahatsız ediyor, psikolojimi bozuyor. Yeter bitsin artık bu terör..
Zaro Dark Thirty filmine ait fragmanı izlemeyebilirsiniz. Daha fazla izlemek istiyorsanız, filmi satın alabilir, bulamıyorsanız google'dan izlamek için araştırabilirsiniz.
Zero Dark Thirty ile Terör'e Bakış Açım Değişti! Zero Dark Thirty ile Terör'e Bakış Açım Değişti! Reviewed by Ömür Yılmaz on 11:55 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.