Denizin Ortasında Bir Moby Dick Filmi mi?

Yazar,  Nathaniel Philbrick esari olan, In the Heart of the Sea adlı romanda aynı adla yayınlanan film Türkçe  Denizin Ortasında ismi ile 2016 Ocak ayında gösterime giriyor. 1819 yılında , Essex adlı gemiye yirmi mürettebat ile Güney Pasifik'e Nantucket balina avı için Güney Pasifik  okyanusuna açılır. Uzun bir bir süre sonra ispermeçet baslinası tarafından batırılır ve mürettebat üç tane sandal ile, hava şartları, açlık ve hastalıkla 90 gün boyunca yaşam mücadelesi verir ve 20 denizciden sadece 8'i kurtulmayı başarır.

Esasında kitap Moby Dick romanından esinlenmiş olduğunu söyleyebilirim. Sadece fark şu, Nathaniel Philbrick kitabın konusu itibarıyla Moby Dick romanına ilham veren hikayenin bir denizci tarafından anlatımını yazıyor ve yorumluyor. Film günümüz teknolojisiyle bir kez daha farklı bir yorumla yapılmış. Öyle lafı uzatmadan filmin tavsiyesi konusuna girersek; kesinlikle izlenecek filmler arasında yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Herman Merville'nin 1851 de ilk olarak İngiltere'de, sonrasında aynı yıl ABD'de yayınlanan  Moby Dick romanı 3000 adet satışla maalesef beklenen ilgi okur tarafından görülmemiş. Yazarın sanırım en kötü şansı kitabın Amerika'da Rönesans dönemine denk gelmesi olmuştur. Daha sonra 20 yüzyılda gerek sanat ve okur camiası kitabı yeniden keşfeder ve kitap klasikler arasında girer. Tabi bunda kitabın sinamaya uyarlanmasının da etkisi büyüktür. Kitap bir çok yapımcı tarafından filme uyarlanmış ve çoğu zamanda izleyiciyi memnun etmiştir.

Bazı eleştirmenler kitap ile ilgili felsefi açılımlar yaparak, kitabın esasında 20. YY kapitalizmini ifade ettiği yorumlamışlardır. Bence haksız sayılmazlar öyle ki; (burada biraz filmi de anlatıyor olacağım) İleri gelen tüccarlar ve politikacılar maddi kazanç uğrunda dönemin en iyi gelir kaynağı olan ve yakıt olarak kullanılan balina yağı için denizcilere ulaşılması zor hedefler veriyor. Denizciler bu hedefe ulaşmak için aylarca karaya ayak basmadan, tüm ilkel şartlara ve doğa koşullarına direnerek balina avlıyorlar.
Biliyorum çok daldan dala atladım ama en azından film, yazar ve yazarın esinlendiği konu olan Mobi Dick'i anmadan edemedim.

Denizin Ortasında film fragmanı,

Denizin Ortasında Bir Moby Dick Filmi mi? Denizin Ortasında Bir Moby Dick Filmi mi? Reviewed by Ömür Yılmaz on 13:51 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.