Alternatif Dünya Haritaları

Google araçlarından birisi olan google maps haritasını bilmeyen yoktur. Hani şu mahallenizi ve hatta apartmanızı bile gösteren harita. Google bu işi daha da ileri götürerek masa üstü bir programla google earth programını da hizmete sokmuştu. Google kaliteli hizmetler sunarken karşılığında hiç bir ücret almaması onu bir numara yapmaya temişti. Peki google araçları haricinde bu harita olayına giren varmı?
Küçük bir araştırmadan sonra evet yanıtını vereiliriz. Yaklaşık 10'a yakın web servisi online dünya haritaı hizmeti vermektedirle. Şimdi size bu siteleri tek tek anlatmayacağım. Onun yerine haritaları derlemiş olan bir servisten bahsedeceğim. Bu servis daha önce online dünya haritası hizmeti veren siteleri tek bir adreste toplayarak flash arayüzü ile derleip ziyaretçilerine sunmuş. Derlediği servisleri ise şöyledir.
NASA
OpenAerialMap
OpenLayers
Microsoft Virtual Earth
Microsoft VE (Labels)
Yahoo! Maps
Ask.com Maps
Yukarıdaki servisler saysinde Flash arayüzü ile iyi bir dünya haritasına ulaşıyorsunuz. Bu kadar çok servisin derlenmesinin amacı sanrım farklı hizmetlerden farklı bakış açılarını yakalamak. Bir tür karşılıklı kontrol. Ayrıca her servisin haritası farklı hizmetler sunuyor. Bir tanesi bulutlu olarak gözükürken, diğeri açık havalı görüntüler elde edebilirsiniz. Birinde fiziki harita verken diğerinde siyasi haritaya (şehirler hakkında bilgi veren) ulaşabilirsiniz.
Bu muhteşem online harita hizmeinde gözüme çarpan bir şey oldu. Türkiyede komşu ülkelere göre orman denen şey neredeyse yok denecek kadar az. Hani insanlar çırpınarak bas bas bağırıyor. Türkiye çöllenmeden önlem alalım. Gerçekten doğruymuş haritaları incelediğinizde resmen bir çöl memleketi olduğumuzu görürsünüz. Karadeniz de olmasa harbi suriyeden farkımız yok.
Ayrıca şuradan da Türkiye den her açıdan görebileceğiniz Planetarium tarzı görünüşe sahip görüntüleri var. Türkiyeden fark edilen tüm yıldız istemini görebiliriniz. Gerçekten muhteşem. Bu arada çıkan ekrandaki yıldız kümelerine tıklarsanız yıldızların isimlerini aldığı şekilleri görebilirsininiz.
Planetarium: Yıldız evinin kubbesine yıldız ışıklarını yansıtan cihaz.
Alternatif Dünya Haritaları Alternatif Dünya Haritaları Reviewed by Ömür Yılmaz on 14:13 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.